Site Overlay

Kipu

nainen_istuu_rannalla

Haittaavatko kivut elämääsi?

Menneisyytemme, varhaiset elämänkokemuksemme ja kasvuympäristömme vaikuttavat siihen miten koemme kipua. Stressi lisää kipua, sympaattisen hermoston aktiivisuutta ja vahvistaa pelkoja. Pelot puolestaan pahentavat kipukokemusta. Tunteet vaikuttavat kipuun ja kipu vaikuttaa tunteisiin, joten ajatuksilla, asenteilla ja tunteilla on valtava merkitys kivun kokemisessa. 

Ajatuksemme ja tunteemme ovat hermoimpulsseja aivoissa. Kipukokemus on sarja hermoimpulsseja, joita ajatuksemme ja tunteemme muokkaavat. Kipu koetaan aivoissa ja erityisesti aivokuorella. Aivomme pystyvät tuottamaan meille myös merkittävää kivunlievitystä. Kipu lievittyy, kun uskomme vahvasti jonkin hoidon kipua lievittävään vaikutukseen. Myönteisyyden, optimistisen elämänasenteen ja hyväntuulisuuden on todettu ehkäisevän kivun kroonistumiselta ja auttavan pärjäämään paremmin kivun kanssa.

Mindfulnessin hyödyt

Mindfulnessin avulla voit muuttaa suhdettasi kipuun ja voit päästä irti vahvoista kipulääkkeistä tai saada niiden käytön parempaan hallintaan.

Tiesitkö että…
Kroonisesta kivusta kärsii lähes joka viides aikuinen?