Site Overlay

Stressi

stressi_820

Tuntuuko arkesi suorittamiselta? Heräiletkö öisin etkä saa enää unta? 

Uupumusta kohti ajautuva voi olla jatkuvasti jännittynyt, vihainen tai masentunut. Pitkittynyt negatiivinen stressi ja palautumisen laiminlyönti vähentävät merkittävästi jaksamista. Stressin ensioireet kertovat, että nyt on aika hellittää ja levätä. Stressin vaikutukset näkyvät monin tavoin ajattelussamme, käyttäytymisessämme ja fyysisesti kehossamme.

Stressaantuneena kehomme alkaa oireilla. Stressioireista kertovat muun muassa päänsärky, iho- ja vatsa-oireet, rytmihäiriöt, selkäoireet sekä niska- ja hartiakivut. Stressi tuntuu tuki- ja liikuntaelimistössä jumituksena, vaikuttaa suolistomme toimintaan ja painonhallintaan. Stressaantuneena autonominen hermosto on jatkuvasti yliaktiivinen, jolloin syke pysyy kiihtyneenä ja verenpaine koholla. 

Stressistä palautuminen on tärkeä taito, jota voi ja kannattaa opetella. Mitä nopeammin stressin oireet tunnistaa itsessään, sitä parempi, sillä hermosto palautuu uupumuksesta hitaasti. Kun yhteys omaan itseen toimii, kykenemme tunnistamaan omat rajamme ja huolehtimaan parhaalla mahdollisella tavalla jaksamisestamme ja rajojemme pitävyydestä. Rajoista huolehtiminen on aina omalla vastuulla.

Mindfulnessin hyödyt

Mindfulnessin avulla voit oppia tunnistamaan stressioireet ja ennaltaehkäisemään uupumusta. Voit oppia tiedostamaan omat rajasi, pitämään niistä kiinni sekä ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi.

Mindfulness-harjoitteiden on todettu vähentävän stressiin reagoimista ja nopeuttavan stressistä palautumista sekä aktivoivan parasympaattista hermostoa, joten harjoitteet ovat palauttavia harjoituksia. Palautuneessa tilassa keho parantaa itse itseään, kun taas jatkuvassa stressitilassa palautuminen ja paraneminen tapahtuvat hitaammin tai estyvät jopa kokonaan. 

Tiesitkö että…
Pitkittynyt stressi kuormittaa sekä kehoa että mieltä?